Ce sunt cosmeticele bio sau organice?


  • 02/10/2020

 Produsele cosmetice bio :
– au minim 95% din ingrediente naturale sau de origine naturala;
– 95% din ingredientele vegetale sant de origine biologica;
– au un minim de 20% ingrediente bio din produsul finit.

CE SUNT PRODUSELE COSMETICE BIO?

 Produsele cosmetice bio :
– au minim 95% din ingrediente naturale sau de origine naturala;
– 95% din ingredientele vegetale sant de origine biologica;
– au un minim de 20% ingrediente bio din produsul finit.

Ingredientele  vegetale de origine biologica:  sant  ingrediente care provin din culturi tratate fara pesticide, fara derivati petrochimici, fara modificari genetice, pe soluri curate unde nu au fost folosite pesticide minim 5 ani.

Adeseori se face confuzie intre produsele cosmetice bio si cosmeticele naturale. In cazul celor din urma, materia prima este naturala dar nu provine dintr-o sursa controlata. Nu contin substante si nici aditivi de sinteza. Problema este deci provenienta ingredientelor de origine naturala, plantele putind fi tratate cu pesticide, ierbicide, sau cultivate pe terenuri neprotejate ce pot fi localizate langa zone puternic industrializate, unde exista deseuri atmosferice sau in panza freatica. In plus la cele naturale ambalajul nu este reciclabil iar procedeul de fabricare poate fi poluant si daunator mediului.

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE COSMETICELE BIO ȘI COSMETICELE CONVENȚIONALE?

Peste 80% din produsele cosmetice conventionale contin materii prime de sinteza si aditivi de sinteza: conservanti, parfumuri, emulsifianți, etc. Toate aceste sunt nocive și pot cauza probleme pielii și organismului

A inceput sa se vorbeasca tot mai des despre PARABENI. Acestia sant substante chimice de sinteza folosite drept conservanti in industria cosmetica. Parabenii se regasesc sub diverse denumiri in majoritatea produselor cosmetice : in crema pentru bebelusi, in minunata si costisitoarea crema de fata care are pe cutiuta un brand renumit, in multe dermatocosmetice din farmacii, in pasta de dinti, in sampon, in crema pentru eczeme sau arsuri.

Si parabenii sunt cele mai cunoscute. Dar mai exista ftalații, parafina, siliconul, uleiurile minerale, coloranții de sinteză, EDTA, PEG (Polyethylene glycol) și OMS (organismele modificate genetic), precum și multe alte ingrediente nocive care fac parte din compoziția produselor cosmetice convenționale.

Toate aceste ingrediente au multe efecte secundare și pot cauza eczeme, dermatite, eruptii cutanate, melanoame sau chiar cancer de piele.

CERTIFICAREA PRODUSELOR COSMETICE BIO

Un produs nu este considerat bio decât dacă este certificat de către un organism acreditat.

Degeaba încearcă unele branduri să păcălească publicul folosind sintagma « bio » sau « cu ingrediente bio ».

În absența unei certificări care de obicei se marchează printr-o etichetă distinctă pe produs  nu putem vorbi despre cosmetice bio.

Cel mai înalt standard de certificare este Cosmos organic – Cosmebio

https://www.cosmebio.org/en/cosmebio-label/

Pe de altă parte există un organism de certificare care verifică permanent dacă acest standard este respectat. De exemplu, Ecocert este unul dintre cele mai cunoscute dar există multe alte organisme de certificare.

PROTEJAREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

Un alt aspect al produselor cosmetice bio este permanența grijă față de mediul înconjurător, aspect care este prezent în toate fazele de realizare a produselor: de la materia primă, la procesul de productie, ambalaj, promovare, etc.

În cea mai mare parte materia primă provine din comerțul echitabil pentru a proteja categorii defavorizate de populție.

Procesul de producție este extrem de curat și mult, mult mai puțin poluant. Se știe faptul că industria produselor cosmetice convenționale este una dintre cele mai poluante industrii.

Deasemenea producătorii de cosmetice bio nu testează produsele pe animale, ceea ce se stie că e o practică comună în industria cosmeticelor convenționale.

Ambalajele sunt naturale și în cea mai mare parte biodegradabile ceea e în totală opoziție cu politica produselor clasice unde ambalajele sunt din materiale poluante sau nu se pot colecta și recicla.

Deci aspectul ecologic este foarte important pentru producătorii de cosmetice bio