O FORMULĂ BIOMIMETICĂ


Formulele biomimetice imită organizarea în straturi ale pielii. Tratamentele și cremele Eau thermale Jonzac®, hipoalergenice1 și certificate bio sunt extrem de compatibile cu pielea. Acest biomimestism provine din formulele activilor și emulgatorilor lamelari.

 

CUM ESTE ORGANIZATĂ PIELEA?

Pielea are o structură foarte inteligentă care conține, printre altele, apă și lipide, chiar daca in mod normal apa și uleiul nu sunt făcute să fie compatibile! Cu toate acestea, pielea a găsit o modalitate de a le face să coexiste, deoarece aceste două elemente sunt indispensabile!

Membranele celulelor cutanate sunt contituite în principal din molecule numite fosfolipide.

Aceste fosfolipide au un cap hidrofil, adică, căruia îi place apa și o coadă lungă lipofilă, careia îi place uleiul.

În membranele celulelor, fosfolipidele vor fi plasate cap coadă astfel încât fiecare din cele două extremități să fie aproape de ceea ce le place, creând astfel un strat lipidic dublu. Această structură lamelară este cea mai stabilă formă.

Aceste structuri lamelare fac să coexiste apa și uleiul datorită prezenței fosfolipidelor. Este un sistem foarte inteligent, dar al cărui echilibru este fragil.

Un alt lucru care poate părea surprinzător sau contradictoriu: pentru menținerea apei în piele, pielea are nevoie de grăsime, deci de lipidele sale epidermice! Prin urmare, este esențial pentru piele să mențină această structură lamelară.

 

CE ESTE O STRUCTURĂ LAMELARĂ?

Structura lamelară este o organizare în lamele, în straturi. Această structură lamelară este cea care constituie membranele celulelor pielii.

Pentru a înțelege importanța lipidelor în structurile lamelare, să luăm un exemplu.

O persoană care se spală în fiecare zi cu un săpun sau cu un gel de duș ce contin sodium lauryl sulfate, un agent agresiv de spălare. Pielea va suferi ca și cum ar fi decojită în fiecare zi. Lipidele epidermice vor fi eliminate. Nu va mai exista multă coeziune a celulelor, astfel încât apa nu va mai putea fi reținută în mod corespunzător de către piele. Pielea se va usca. Pentru a restabili echilibrul, pielea uscată va fi condusă spre a produce lipide rapid, doar  că aceste lipide vor fi lipide diferite, lipide cu lanț scurt, iritante pentru piele. În plus față de fenomenul de piele uscată, va apare roșeața caracteristică fenomenului de iritație.

Prin urmare, este esențial sa folosiți produse care sunt intr-o afinitate naturală cu structura lamelară a pielii.

 

CARE SUNT DEFINIȚIILE ACTIVILOR BIOMIMETICI ȘI NATURAL-IDENTICI?

Ingredientele active biomimetice vor imita mecanismele naturale ale pielii.

Ingrediente natural-identice (naturale) sunt molecule prezente în mod natural în piele.

Produsele Jonzac sunt inspirate de funcționarea naturală a pielii pentru a selecta sau a crea active bio-afinitare.

De exemplu, acidul hialuronic natural prezent în formulele Jonzac este un ingredient natural-identic, deoarece acidul hialuronic este prezent în mod natural în matricea dermei și în straturile epidermei. La fel este și în cazul L-PCA.

Activul brevetat F.P.D. este un activ biomimetic care va imita mecanismele naturale ale pielii.

 

PRIN CE SUNT FORMULELE JONZAC BIOMIMETICE?

Pentru a realiza o emulsie, este necesar, așa cum se întâmplă și în piele, să combinați apa și uleiul.

De fapt, o emulsie este o dispersie de picături de ulei în apă.

Pentru a stabiliza aceste două elemente, folosim emulgatori. Acestea sunt molecule amfifile (carea iubesc și apa, dar și uleiul), care sunt plasate la interfața dintre apă și ulei.

Ca și în cazul organizării membranelor celulare, emulsiile Jonzac utilizează emulgatori cum ar fi lecitine sau glucozide. Acești emulgatori au capacitatea de a forma structuri lamelare în prezența apei și a uleiului.

Tratamentele Jonzac imită organizarea naturală a pielii. Ele sunt dermo-compatibile pentru o osmoză perfectă cu pielea. Acestea acționează ca o a doua piele și astfel permit o toleranță bună. Ingredientele active pătrund mai bine in piele generand o mai bună eficiență aproduselor Jonzac.

Pentru a merge mai departe și pentru a perfecționa aceast biomimetism, tratatmentele Jonzac integrează în formularea sa activul brevetat F.P.D.

 

CE ESTE ACTIVUL BREVETAT F.P.D?

Apa termală Jonzac are multiple proprietăți pentru piele. Pentru ca pielea să beneficieze pe deplin de aceste proprietăți, trebuie ca apa să existe în produse în cel mai favorabil mediu posibil, mediu care nu va modifica proprietățile sale.

Pentru aceasta, Eau thermale Jonzac® a dezvoltat activul brevetat F.P.D. care păstrează bogăția minerală a apei și potențează proprietățile sale.

Apa termală nu a fost modificată în nici un fel pentru a nu fi alterată, însă s-a reușit incapsularea ei într-o structură lamelară unică. Aceasta înseamna că apa termală Jonzac se regăsește încorporată între straturile duble de fosfolipide.

Această structură este inspirată de structura pielii, astfel încât apa termală a lui Jonzac își poate folosi întreaga performanță și eficacitate pe piele.

Astfel, activul brevetat F.P.D, după ce a format un film impregnat cu apă pe suprafața pielii, pătrunde adânc în diferite straturi ale epidermei și eliberează treptat apa stocată în structura lamelară pentru o eficiență maximă.

Această afinitate naturală crește rata de hidratare a pielii.

De ce F.P.D.?

  • F pentru Formarea unui film de rezervă de apă pe suprafața pielii.
  • P pentru Penetrarea profundă în straturile cutanate3 și conservarea integrității apei termale Jonzac.
  • D pentru Difuzia progresivă în țesuturi3.

CE ESTE UN EMULGATOR-HIDRATANT?

Formulele Eau thermale Jonzac® includ emulgatori activi.

În plus față de crearea simplă a unei emulsii, adică o dispersie de fază uleioasă într-o fază apoasă, acești emulgatori formează, de asemenea, faze lamelare în faza apoasă.

Sunt create veritabile rezervoare de apă biomimetică. În contact cu pielea, rezervoarele de apă asigură o eliberare treptată a apei în timp. Hidratarea de lungă durată4 este astfel asigurată.

 

BIOMIMETISM: DEFINIȚIE DATĂ DE CHRISTINE LAFFORGUE, DERMO-FARMACOLOG, FACULTATEA DE FARMACIE, UNIVERSITATEA PARIS SUD.

CUM EXPLICAȚI STRUCTURA LAMELARĂ?

Membranele celulelor pielii sunt ele însele organizate în structuri lamelare.

Apa, pentru a fi bine reținută în piele, trebuie protejată de sisteme mai grase. Deci pielea este o suprapunere a straturilor de apă și grăsimi. Vizual, trebuie să vă imaginați un sandwich cu straturi diferite, aceste straturi sunt structurile lamelare!

Atunci când structurile lamelare sunt perturbate, pot provoca tulburări de hidratare, stări de uscăciune și/sau iritare.

Echilibrul este precar și poate fi rapid destabilizat de mediul extern și de aplicarea unor produse cosmetice nepotrivite.

Formularea Jonzac este biomimetică deoarece crema Jonzac este formată deja din structuri lamelare.

Cu aceeași organizare ca a pielii, se obține o hiper-compatibilitate și un mimetism perfect!

1 Formulate și testate pentru a minimiza riscul reacțiilor alergice. – 2 Extract uscat la 180 ° C – 3 La nivelul epidermei. – 4 Hidratarea straturilor superioare ale epidermei