O APĂ TERMALĂ IZOTONICĂ


O apă termală izotonică este o apă a cărei bogăție de minerale este în perfectă afinitate cu celulele pielii. Apa termală Jonzac este izotonică datorită concentrației sale minerale deosebite. Pielea poate beneficia total de eficacitatea cremelor și tratamentelor Jonzac, tratamente hipoalergenice1, certificate bio.

 

CARE ESTE COMPOZIȚIA PIELII ?

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și este compusă în majoritate din apă, adică un procent de 70% apă. În această apă care se regăsește în special în celulele pielii, circulă minerale și oligoelemente. Acestea sunt de fapt elementele care vor conferi apei din piele o încărcătură minerală.

Pielea nu este impermeabilă pentru mediul extern, ci din contră! Ca urmare, atunci când se aplică un produs cosmetic, apa conținută în acel produs va interacționa cu apa din piele.

CE ÎNSEAMNĂ IZOTONICITATEA?

Definiția izotonicității este aceea de a avea aceeași presiune osmotică pe ambele părți ale unei membrane.

În opinia lui Christine Lafforgue, rolul izotonicității este de a permite continuitatea funcționării normale și fiziologice a celulelor pielii – fără stres și fără intrarea sau ieșirea masivă a apei prin porii celulari.

Am efectuat un test in vitro în prezența unor ape termale diferite pentru a evalua impactul lor asupra morfologiei celulelor pielii.

Natura este în căutarea permanentă de a obține echilibru. Astfel, atunci când apa celulelor pielii intră în contact cu o apă mai concentrată sau mai puțin concentrată în minerale,  Natura va încerca să reechilibreze concentrația minerală dintre apa furnizată și apa proprie a celulelor.

Cum se va întâmpla acest lucru? Prin mișcările apei care va traversa membranele celulelor într-o direcție sau alta.

Astfel, în condițiile studiului, în prezența unei ape mai mineralizate decât cea a celulelor pielii (hipertonice), apa din celulele pielii va difuza prin membrana celulară pentru a “dilua” apa hipertonică înconjurătoare și pentru a obține astfel aceleași concentrații extracelulare și intracelulare.

Celulele pielii își pierd apa, se dezhidratează, astfel încât volumul și dimensiunea lor scad.

În prezența unei ape mai puțin concentrate în minerale decât cea a pielii (hipotonice), apa va intra masiv în celulele pielii pentru a restabili diferența de concentrație de ambele părți ale membranei.

Celulele pielii se vor umfla și uneori vor “exploda” din cauza presiunii apei de pe pereții celulelor.

În prezența apei izotonice, celulele pielii nu sunt deranjate. Ele rămân într-un element care este natural pentru ele. Morfologia și integritatea lor sunt perfect respectate.

 

CARE SUNT BENEFICIILE IZOTONICITĂTII?

Atunci când o apă este aplicată pe piele, pentru ca celulele pielii să se simtă “cel mai confortabil” posibil, ele trebuie să “recunoască” la maxim acest element extern.

În prezența apei a cărei încărcătură minerală este apropiată de cea a celulelor pielii, pielea este în elementul său. Echilibrul său este respectat,  iar pielea poate beneficia pe deplin de eficacitatea apei aduse din exterior.

În forma pulverizată, apa termală Jonzac nu trebuie să fie tamponată, adică nu este necesar să se stearga picăturile de apă rămase pe piele, deoarece aceasta nu usucă pielea.

În cazul unui tip de piele deshidratată, aportul unei ape izotonice ar putea permite revenirea rapidă a celulelor într-un echilibru osmotic stabil. Astfel, comunicarea dintre celulele pielii ar fi restabilită,  permițând găsirea unei osmoze perfecte.

CARE ESTE IMPACTUL DIFERITELOR TIPURI DE APĂ?

Încărcătura minerală a apei termale aleasă va avea un impact asupra celulelor pielii.

Studiul nostru arată că există 3 tipuri de apă, fiecare dintre acestea având consecințe asupra reacției celulelor pielii:

1 / Apa hipertonică, puternic mineralizată, diminuează dimensiunea celulelor pielii.

2 / Apa hipotonică, slab mineralizată, mărește dimensiunea celulelor pielii.

  • În prezența apei hipotonice sau hipertonice, celulele pielii sunt supuse stresului. Forma și volumul lor sunt perturbate. Schimburile între celule nu mai sunt efectuate corect. Celulele se deshidratează sau se umflă prea tare.

3 / Apa izotonică, care respectă volumul și dimensiunea celulelor.

  • În prezența apei izotonice, celulele pielii sunt în echilibru perfect. Integritatea lor este respectată. Celulele se simt confortabil.

CARE SUNT PARTICULARITĂȚILE APEI TERMALE JONZAC?

În special datorită hipermineralității sale, apa termală Jonzac este o apă izotonică.

1/ APA TERMALĂ JONZAC ESTE HIPERMINERALIZATĂ.

Spunem despre o apă că este hipermineralizată atunci când concentrația sa minerală este mai mare de 1,5 g /L.

Cu aproximativ 7g/L de minerale, apa termală Jonzac este clasificată în categoria apelor hipermineralizate.

Este vorba chiar de acea hipermineralitate care participă la izotonicitatea sa.

Dar dincolo de simplele cantități de minerale, ceea ce face ca apa termală Jonzac să fie unică este diversitatea sa în minerale, diversitate care îi conferă numeroase virtuți.

Apa termală Jonzac este o apă de tip sulfuros, bogată în oligoelemente. Compoziția sa bogată în 11 minerale face ca apa să fie foarte eficienta, eficacitatea care a fost demonstrată prin numeroase teste. Astfel, apa termală Jonzac prin hipermineralitatea sa și diversitatea sa minerală este hidratantă, calmată, antiinflamatoare și regenerantă.

 

2/ APA TERMALĂ JONZAC ESTE IZOTONICĂ.

Apa termală Jonzac are un comportament apropiat de cel al serului fiziologic, care este indicatorul de referință pentru a măsura izotonicitatea unei ape.

În prezența apei termale a Jonzac, celulele pielii sunt răsfățate, nu simt nici un stres. Practic ele se afla într-o apă pe care o recunosc ca fiind în osmoză cu apa lor intracelulară. Echilibrul osmotic este perfect.

În viața de zi cu zi, se folosește “A fi în osmoză” pentru a însemna că ceva este “pe aceeași lungime de undă, într-un acord perfect”.

Între apa termală Jonzac și piele există osmoza perfectă!

Pielea si-a gasit sufletul pereche!

 

CLARIFICĂRI DE LA CHRISTINE LAFFORGUE, DERMO-FARMACOLOG, FACULTATEA DE FARMACIE, UNIVERSITATEA PARIS SUD

1/ ESTE ADEVĂRAT CĂ TOATE APELE TERMALE SUNT BENEFICE PENTRU PIELE?

Este mai bine să folosiți o apă hipermineralizată IZOTONICĂ, astfel încât să acționeze în osmoză perfectă cu celulele pielii.

Printr-un test in vitro asupra celulelor din cultură, pe lângă hipermineralitatea sa, s-a dovedit ca apa termală Jonzac este izotonică. Când apele hipertonice sau hipotonice scad sau măresc dimensiunea celulelor cutanate, apa termală Jonzac își păstrează integritatea lor avînd cel mai mare respect față de piele.

Și acest lucru este valabil pentru toate tipurile de  piele, chiar și pentru cea mai sensibilă piele!

2/ CUM EXPLICAȚI ISOTONICITATEA?

Dacă vrem să înțelegem de ce izotonicitatea apei contribuie la respectarea pielii și la îmbunătățirea eficienței îngrijirii, îmi place să folosesc imaginea îmbăerii.

Imaginați-vă că sunteți în mijlocul verii și că vă aruncați într-o baie de apă rece.

Veți avea o reacția ca și cum ați fi paralizați de frig, muschii vor fi amorțiți, împiedicând mișcările naturale. Va trebui să depuneți eforturi pentru a vă adapta puțin câte puțin la acest mediu cu temperatură diferită.

Acum, imaginați-vă tot intr-o zi frumoasă însorită, scufundați într-o apă cu o temperatură perfectă. Nu simțiți o diferență de temperatură între temperatura exterioară și cea a apei in care faceți baie. Perfect! Reacția dumneavoastră este să înotați, să vă bucurați de baie. Sunteți dispus să profitați din plin de aceasta.

Pentru piele este la fel!

Dacă aplicați apă non-izotonică, este ca o baie rece pentru piele.

Dacă dimpotrivă, îi oferiți o apă izotonică, pielea se va simți confortabil, pentru că este într-un mediu apropiat de al ei. Astfel pielea va fi pregătită și disponibilă pentru a profita din plin de aportul ingredientelor active a căror eficiența va fi astfel optimă.

 

 

1 Formulat și testat pentru a minimiza riscul unor reacții alergice.